Hanne's plaid - het patroonDeze plaid is gehaakt met Coton Eco van Schachemayr-Nomotta (kleur 002) en haaknaald nr 3.Het patroon van de granny square:

Haak 8 lossen en verbind ze met een hv tot een ring.

Toer1) Haak 3 lossen en 11 stokjes in de ring, sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse van de toer.

Toer 2) Haak 1 halve vaste in de eerstvolgende ruimte tussen de stokjes van de vorige toer. Haak 5 lossen (telt als 1 stokje + twee lossen), * dan tussen de volgende stokjes; 1 stokje en 2 lossen*. Herhaal dit totdat je een wiel met 12 "spaken" hebt. Eindig met 2 lossen en sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse van de toer.

Toer 3) Haak 1 halve vaste in de eerstvolgende lossenruimte. Haak nu 3 lossen, twee stokjes en een losse in diezelfde lossenruimte. Haak dan * 3 stokjes en 1 losse in de volgende lossenruimte*. Herhaal dit totdat je alle lossenruimten hebt gevuld met 3 stokjes. Eindig met 1 losse en sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse van de toer.

Toer 4) Haak 2 halve vasten in de top van de eerstvolgende twee stokjes van de vorige toer. Haak dan een halve vaste in de eerstvolgende lossenruimte. *Haak nu 3 lossen, 2 stokjes en 1 losse in die lossenruimte. 3 stokjes en 1 losse in de volgende lossenruimte. Dan 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes en 1 losse in de volgende lossenruimte (dit is je eerste hoek).* Herhaal *-* 3x maar haak voor de eerste drie lossen nu telkens een stokje. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de toer. Hecht af.Hoe haak je de vierkantjes aan elkaar?

1) Leg alle vierkantjes neer in de vorm van de deken of plaid zoals je die in gedachten hebt.
2) Haak dan in de lengte de vierkantjes één voor één aan elkaar. Je krijgt dan lange stroken:3) Wij deden dat met haaknaald nr 2,5 en met vasten. Dat gaat zo: Leg twee vierkantjes met de goede kanten tegen elkaar. Hecht je draad aan in een hoek en neem telkens van beide vierkantjes alleen de buitenste lussen op en haak daar een vaste in. Wanneer je de granny's nadien uitvouwt zie je dat ze aan de goede kant mooi naast elkaar vallen; dat komt doordat de binnenste lusjes niet zijn meegehaakt.

4) Als alle banen klaar zijn haak je de banen op dezelfde wijze aan elkaar.

5) Weef alle draadjes weg (zet een leuke film op en aan het einde ben je klaar, haha).

6) Haak om de deken heen nog één toer van stokjes, met haaknaald 3. Of bedenk een rand naar eigen keuze en inzicht.

Succes!!2 opmerkingen:

Hilda zei

Hallo Nelleke,

Ik zag de plaid over de bank hangen (gave kleur bank trouwens hihihi) en was op slag verliefd op de plaid!!!!!!
Ik was zelf een plaid aan het breien en was halverwege, en niet echt tevreden.
Toen zag ik dat bij je plaid het patroon stond/staat. Aheummmmm de rondbreinaald was snel uit het breiwerk getrokken. Ik heb inmiddels 3 granny's af. Lekker makkelijk patroontje en maar 4 toeren. Heerlijk.
Heel erg bedankt voor het patroon en mijn complimenten voor jullie gave plaid.

groetjes Hilda

Anoniem zei

Hoe groot is dit plaid? Ik wil dit plaid graag laten maken, vind 'm erg mooi!!!

Groetjes Kirsten