Tutorial (uitleg) - Stad van Melkpakken

1) Drink veel melk.
 2) Neem 3 melkpakken en plak ze aan elkaar met een paar lange banen plakband.
Een van de twee buitenste pakken heb ik gedraaid voordat ik ze aan elkaar plakte. Zo heb je straks twee verschillende 'aanzichten' van de buitenste daken.

3) Je kunt de gevels op allerlei manieren maken. 
Een manier is om het middelste pak open te knippen aan de voorkant en om te buigen. Doe dit aan de andere kant ook (even diep). Daarna kun je de flappen terug vouwen en de bovenkanten naar binnen vouwen. Plak die met plakband aan elkaar en...je hebt een dak.


.

4) Maak dan de andere twee melkpakken dicht met plakband:
Knip de puntstukjes los en knip ze een beetje bij. Zo vormt het bovenkantje precies een dakje.


5)  Hieronder zie je het resultaat. Eenvoudig gemaakt, en toch lijkt het een rijtje stadse huizen. Heb je al zin om ze te beplakken?


6)  Pak nu een stapel Kampioens, Ariadne's, Libelle's noem maar op, en ga op zoek naar wat je aanspreekt. Knip uit en plak op.

Ik plak alle plaatjes op de huizen met plakband. Lijm vermijd ik liever; lijm komt door het papier heen, kinderkleren komen eronder, handen worden kleverig, klodders vallen op de houten tafel. Kortom: plakband.

Wees niet te perfectionistisch met het plakken. Gewoon lekker knippen, lekker plakken.


Let ook op foto's van mooie dakdetails. Een zolderraam kun je bv. op het dak van het melkpak plakken. Ook doorkijkjes in (winkel)straten vind ik mooi, voor op de zijkant bijvoorbeeld.

7)  Met kinderen: voor de kleinste kinderen (zoals die van mij van 4 en 6 jaar) is het handiger om zelf even een rijtje huisjes voor ze te maken. Daarna kunnen ze aan de slag met plaatjes uitknippen en plakband-plakken.


Toch kunnen ze ook zelf aan de slag gaan met het melkpak. Een resultaat ervan van onze 4-jarige zie je hier (ook erg leuk vond ik zelf, en wat een toewijding ging eraan vooraf!). Vooral het voorportaal vond ik kunstig bedacht. Ook heeft het gebouw een schoorsteen (keukenrol-koker).

 
8)  Je kunt ook mensen in je stad laten wandelen. Of auto's laten rijden.
Knip een persoontje uit een blad en plak het met plakband op melkpak-papier. Maak dan een standaardje van melkpakken-karton om hem in rechtop te zetten. Zie de foto (het is even wat gefreubel).

9)  Dit is een voorbeeld van een trapgeveltje. Ik heb het eerst met watervaste stift op het melkpak getekend en daarna van bovenaf naar de treetjes toegeknipt en de strookjes die je dan hebt omgevouwen op de lijntjes. Is dit te onduidelijk uitgelegd? Keep calm and carry on! Wanneer het dan nog niet lukt, laat het me even weten.10) Veel plezier met het creëren van je eigen unieke stad!

 


 11) Hierbij nog een foto voor wat "dakgevel-inspiratie"

12) Om van dichtbij te kunnen kijken hoe ik het heb geplakt, klik op de foto. In de vergroting kun je beter zien dat het knip en plak werk vrij easy going is gedaan. 13) Tot slot, NOG iets wat je van een melkpak kunt maken:
         Een doosje om bv. een kadootje in weg te geven.