Nopjes vierkant - het patroon
Het materiaal wat ik voor deze vierkantjes heb gebruik is van Phildar. Het heet Phil Outlast (kleur Ombre) en ik haakte het met haaknaald nr.4. Voor dit kussen had ik 8 bolletjes nodig.

-     Haak 4 losse en sluit met hv. tot een ring

-     1e toer: 3l. (te beschouwen als 1 stokje), 15 st. in ring, en de toer sluiten met hv. in de derde beginlosse (=16 st. in de ring)

-     2e toer: 4l. *1 st. in het volgende st., 1l.: vanaf * nog 14 maal herhalen. De toer sluiten met hv. In de 3e l. van de 4 beginlossen.

-     3e toer: (eventueel van kleur wisselen): 3l., 4st. in hetzelfde gaatje. Haal de lus van de haaknaald, steek de haaknaald door de 3e beginl., neem de lus weer op en trek deze door, 2l. Er is nu een nopje gevormd (zie ook plaatje onderaan van de nopjes-steek). *5st. in het volgende gaatje, de lus van de haaknaald nemen, de haaknaald door het eerste st. steken, de lus weer opnemen en deze doortrekken, 2l. Vanaf * 14 maal herhalen (=16 nopjes). De toer sluiten met hv. In de derde beginl. van het eerste nopje.

-     4e toer: (eventueel weer naar de eerste kleur wisselen): hv in het eerstvolgende door 2l gevormde gaatje, 3l., 2st. in datzelfde gaatje. *3x  (:3st. in het volgende door 2l. gevormde gaatje), werk voor de hoek in het volgende gaatje 3st., 2l., 3st. Vanaf * tweemaal herhalen. Daarna 3 st. in ieder door 2l. gevormd gaatje van de laatste zijkant, 3st. in de hoek, 2l. en de toer sluiten met hv. in de derde beginl.
Even voor de duidelijkheid: tussen de 3 stk dus geen lossen haken! Alleen in een hoek tussen 3 stk en weer 3 stk in wel 3 lossen haken.

-    5e toer: (eventueel wisselen naar de tweede kleur): 1l., 1v. in iedere steek en 3v in de hoekgaatjes. Sluit de toer met een hv. In de eerste l.

-    6e toer: (is optioneel): hetzelfde als de 5e toer.

Veel succes!

3 opmerkingen:

Miss Creatuurtje zei

Dank je wel voor het patroon, ik vind deze granny's echt heel leuk!

Anoniem zei


Hoi Nelleke!
Wat een leuk patroon!
Ik ben er nu aan bezig maar even een vraagje:op de hoek van de 3 stokjes staat eerst dat er 2 lossen tussen moeten en iets verder schrijf je dat er 3 lossen tussen moeten,welke zal ik nu aanhouden?
Bedankt voor het delen,mijn plan is ook een kussen,van wie zal ik dat nu afgekeken hebben.....!

Ellebetje zei

Mooi patroontje! Ik kwam alleen niet helemaal uit met de hoeken.
Nadat ik in de hoeken DUBBELE stokjes had gebruikt, werd de vorm een mooier vierkantje.
Dus: 2x 3 dubbele stokjes in de hoeken met 2 losse ertussen.

Elle