donderdag 27 januari 2011

Het dekentje is af!


Heerlijk, mijn eerste grote project is afgerond. En…het is nog koud genoeg om de open haard aan te steken, op de bank een dekentje over me heen te trekken, en met een warme (green gate!) cup met cappuccino in de hand een goed boek te lezen!


Toen mijn oudste zoon geboren werd, kregen wij een gehaakte Kikker toegestuurd. Een erg leuk kado vond ik toen. Nu ik aan het haken ben gegaan, vind ik hem nog leuker.Ik ben bezig de dame te contacten die Kikker zo lief voor ons heeft gehaakt. Mocht zij het patroon nog hebben, dan zal ik hier een link plaatsen.

Naschrift: Ik heb inmiddels het patroon gekregen! Voor de liefhebbers, mail me op nelleke@petit-company.nl. Dan stuur ik je de pdf-versie toe.
 

Oorspronkelijk wilde ik de plaid van Granny Squares haken. Uiteindelijk koos ik toch voor een wat gematigder patroon. De proefjes van de squares heb ik nog en ik denk dat ik er een nieuw werkstuk van maak, met dit krukje van Jut & Jul in de hoofdrol.


zondag 16 januari 2011

Over vogeltaarten en andere sprookjesachtige dingen...

Sinds ik blog kom ik op andere blogs de mooiste dingen tegen. En niet alleen maar haakgerelateerde dingen!!
Zo las ik van een Amerikaanse die in de jaren zeventig van haar moeder had geleerd om lichtjes te maken van een mandarijn (of sinasappel). Het leukste daarvan is (vind ik) dat de mandarijn haar eigen lontje heeft, en – ook zo leuk – het lichtje op zonnebloemolie kan branden. Meteen smiddags met de kinderen aan de slag gegaan en dit is het resultaat… Bijkomend voordeel: de inhoud van deze lichtjes dienen natuurlijk opgegeten te worden. Mooie sferen én vitamines in een klap!
Op de blog van Jurianne Matter, vind je een wonderschone uitleg.

 Ook door andere creatieven  geïnspireerd: het maken van vogeltaarten. Het is zo gemakkelijk, en heel leuk om te doen. Echt iets wat je goed met kinderen kunt doen op een regenachtige woensdagmiddag. 
Hoe doe je het?
  • Koop..harde blokken plantaardig vet (bv. die van Euroshopper van AH)
  • Een zak vogelzaad
  • Een zak zonnebloempitten voor vogels
  • Een zak pel-pinda’s (ik kocht de versie die je zelf op kunt eten, wat resulteerde in een ‘pelpinda-fabriek’ aan de keukentafel, nadat de taarten eenmaal in de vriezer stonden)
  • Een zak cranberries
Neem nu een paar leuke taartblikken en/of stenen hartige-taart vormen. Smelt het vet en laat het daarna een kwartiertje afkoelen.


Met kinderen:
Zet in bakken alles op tafel en geef ieder kind een blik. Laat ze handjes van alles in de taartblikken doen, maar niet te vol. Vul de blikken dan met het vloeibare vet (wel redelijk afgekoeld!) en laat ze met een lepeltje roeren.
Zet de blikken in de vriezer en haal ze na ong.10 min er nog even uit (wanneer ze nog zacht genoeg zijn) om er nog wat pelpinda’s en cranberries op te leggen. Druk ze even aan.


Wanneer je er zelf een maakt op een rustig moment kun je natuurlijk veel efficiënter te werk gaan. Hoef ik vast niet uit te leggen.
Veel plezier! ( Mislukt nooit!)

maandag 3 januari 2011

Armband van...theezakjes!


Op de inspirerende blog van Knofje zag ik deze armbanden. Wat mooi en leuk tegelijk! Ik hou erg van frutselen tijdens een goed gesprek met koffie. Als resultaat heb je elkaar dan gesproken en ook nog iets tastbaars tot stand gebracht! Haken is daarvoor ideaal, puzzelen goed, maar het maken van deze armband is er ook een perfect project voor.


Oudejaarsavond was zo'n gesprek-met-koffie moment. Met de familie hebben we lekker zitten kletsen, af en toe een oliebol gegeten en theezakjes gevouwen...aan het einde van de avond hadden we uitgevonden hoe we met deze uitleg (armband van fruitella-papiertjes) een theezakjes-armband konden maken.


Het gaat als volgt:
* vouw het theezakje open, en vouw het omslagje weer terug.
* Vouw aan de andere kant ook zo'n zelfde omslag terug.
* Vouw het theezakje dan in de lengte om op 1/3e.
* Vouw de andere kant eroverheen (zodat het strookje 1/3 br. is)
* Vouw hem dan in de lengte nog een keer dubbel: het is dan een strookje van ong. 10 cm lang en 1 cm breed.
* Volg nu de plaatjes van deze uitleg vanaf stap 7.

NB. Later op de avond kwamen we erachter dat je eigenlijk beter, zodra je het zakje openvouwt, 3,5 cm van de lengte af kunt knippen. Dan is het formaat meteen goed, hoef je geen kantjes om te vouwen en wordt de armband daardoor niet zo dik.

Ook mijn moeder had meegeholpen om genoeg theezakjes bij elkaar te krijgen. De ene hand op de foto is van haar, de ander van mij. Oudejaarsdag is tegelijk ook haar verjaardag. Ze is 79 geworden!